KOSMOPOLITIZM SIYOSIY NAZARIYA SIFATIDA: TARIXI, ASOSIY G‘OYALAR VA O‘ZBEKISTON KONTEKSTIDA QO‘LLANILISHI - Saypillayev Bexruz Oʻtkir oʻgʻli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotasiya: Ushbu maqolada kosmopolitizmning siyosiy nazariya sifatida rivojlanishi, asosiy g‘oyalari va O‘zbekiston kontekstida qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Tadqiqot maqsadi kosmopolitizmni vatanparvarlikka qarshi emas, balki inson huquqlari va madaniy bag‘rikenglikni kuchaytiruvchi global mas’uliyat sifatida ko‘rsatish. Metodologiya qiyosiy tahlil, tizimli yondashuv va sotsiomadaniy interpretatsiyaga asoslanadi. Maqolada kosmopolitizmning antik davrdagi ildizlaridan globallashuv davrigacha evolyutsiyasi ko‘rib chiqiladi, siyosiy va axloqiy jihatlari muhokama etiladi. O‘zbekiston kontekstida milliy o‘zlik bilan global fuqarolik balansi tahlil qilinadi. Natijada, kosmopolitizm O‘zbekiston uchun milliy qadriyatlar bilan uyg‘unlashgan holda mintaqaviy barqarorlikka hissa qo‘shishi mumkin.