MASSAJ VA UNING TURLARI. MASSAJNING ORGANIZMGA TA’SIRI - Alijonova Sayyora Nazirjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya (O‘zbek tilida): Ushbu maqolada massajning nazariy asoslari, uning asosiy turlari va inson organizmiga fiziologik ta’sir mexanizmlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilingan. Massajning qon aylanish, limfa oqimi, mushak tizimi, asab tizimi hamda ichki organlar faoliyatiga ta’siri keng yoritilgan. Shuningdek, klassik, segmentar-reflektor, sport, apparat va sharq massaj turlarining xususiyatlari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari massajning reabilitatsiya, profilaktika va kompleks davolash tizimidagi muhim o‘rnini ko‘rsatadi.