CHET EL MULTFILMLARINING KICHIK YOSHDAGI (5–6 YOSH) BOLALARGA EMOTSIONAL-PSIXOLOGIK TA’SIRI - Abduvohidova Dildora (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada xorij multfilmlarining 5–6 yoshli bolalarning emotsional hamda psixologik rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri o‘rganilgan . J. Piaget , L. Vigotskiy va E.Eriksonlarning rivojlanish bosqichlari nazariyalari asosida multfilmlardagi obrazlar, ranglar, tovushlar, syujet dinamikasi hamda ijtimoiy-hissiy mazmunning bolalar ruhiyatiga ta’siri tahlil qilinadi . Maktabgacha yoshdagi bolalar psixik taraqqiyotining eng faol davrida bo‘lgani sababli, media vositalar, xususan chet el multfilmlarining mazmuni, vizual uslubi va qahramonlarning xulq-atvori bola tomonidan bevosita o‘zlashtiriladi. Maqolada multfilmlarning ijobiy jihatlari – emotsional sezgirlikni rivojlantirish, ijodiy fikrlashni faollashtirish, til o‘rganishga yordam berish va ijtimoiy ko‘nikmalarni shakllantirish kabi omillar yoritilgan. Shu bilan birga, animatsion kontentning salbiy oqibatlari – agressiv xulq-atvorning shakllanishi, tezkor kadr almashuvlari tufayli diqqatning susayishi, bolaga mos bo‘lmagan mavzularning erta idrok qilinishi va qahramonlarga taqlid qilish ehtimoli kabi psixologik xavf omillari ham chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, ota-onalarga bolalarning ekran oldida o‘tkazadigan vaqtini cheklash, birgalikda tomosha qilish, ko‘rilgan syujetni izohlay olish va yoshga mos kontent tanlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar beriladi.