INGLIZ, LOTIN VA O‘ZBEK TILLARIDA TIBBIYOT SOHASIGA OID FE’LLARNING MORFOLOGIK TIPOLOGIYASI - Usmonova Dilyayra Rustamovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqola Ingliz, Lotin va O‘zbek tillarida tibbiyot sohasida ishlatiladigan fe’llarning morfologik tuzilishi va tipologiyasini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqot jarayonida har bir tilning o‘ziga xos fe’l shakllanishi, qo‘shimchalar va zamon-asosiy morfologik xususiyatlari tahlil qilindi. Maqola tibbiyot tilida keng tarqalgan harakat va jarayonlarni ifodalovchi fe’llarni solishtirmali tarzda yoritadi. Ingliz tilida tibbiyot fe’llari ko‘proq analitik shakl va yordamchi fe’llar bilan ifodalanadi, Lotin tilida esa sintetik va infleksiya asosidagi fe’llar ustunlik qiladi. O‘zbek tilida esa fe’llar qo‘shimchalar orqali zamon, shaxs va holatlarni aniqlashga asoslangan. Shuningdek, maqolada tilning morfologik imkoniyatlari va tibbiyot terminologiyasiga moslashuv darajasi taqqoslanadi. Bu tadqiqot tibbiyot sohasida til o‘rganish, terminologiya yaratish va professional kommunikatsiya jarayonlarida samarali foydalanish uchun asosiy manba sifatida xizmat qiladi.