AHOLI BANDLIK KO’RSATKICHLARINI IQTISODIY GEOGRAFIK TAHLIL QILISH. BUXORO VILOYATI MISOLIDA - Achilova Ramziya A'zamovna; Sayfiddinova Madina Fazliddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Bandlik muammosi har bir hudud iqtisodiyoti va aholisining turmush darajasida muhim ahamiyatga ega bo‘lgan masalalardan biri hisoblanadi. Aholi bandligini va uning iqtisodiy-geografik xususiyatlarini chuqur o‘rganish istalgan hudud imkoniyatlari, resurslaridan to‘g‘ri foydalanish, shuningdek, ijtimoiy barqarorlikni ta’minlash uchun asos bo‘lib xizmat qiladi. Buxoro viloyati ham bu borada o‘ziga xos tabiiy, iqtisodiy va demografik ko‘rsatkichlarga ega bo‘lgan o‘lkalardan biridir. Bu hudud qadim zamonlardan buyon o‘zining boy tarixiy-madaniy an’analari, me’morchilik yodgorliklari va tabiiy zaxiralari bilan alohida ajralib turadi. Viloyatning geografik joylashuvi, tabiiy resurslari, iqtisodiy rivojlanish sur’atlari va aholi demografik tarkibi doimiy ravishda bandlik muammosini o‘rganishda birinchi darajali ahamiyat kasb etadi.