НОДАВЛАТ НОТИЖОРАТ ТАШКИЛОТЛАРИ ВА ПРОФИЛАКТИКА ИНСПЕКТОРЛАРИ ҲАМКОРЛИГИ: ҲУҚУҚИЙ АСОСЛАР ВА АМАЛИЙ МЕХАНИЗМЛАР - Солиев Азизбек Ҳусниддин ўғли; Ниматов Шерзод Ниматжонович (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Аннотация: Ушбу мақолада Ўзбекистон Республикасида ҳуқуқбузарликларнинг олдини олишда профилактика инспекторлари ва нодавлат нотижорат ташкилотлари (ННТлар) ўртасидаги ҳамкорликнинг ҳуқуқий, ташкилий ва амалий жиҳатлари таҳлил қилинган. Мақолада давлат ва жамоатчилик институтлари ўртасидаги ўзаро ҳамкорликнинг аҳамияти, мавжуд муаммолар ва уларни бартараф этиш йўллари очиб берилган. Шунингдек, ҳуқуқий онг ва маданиятни ошириш, жиноятчиликка мойил шахслар билан ишлаш, ижтимоий реабилитация, виктимологик профилактика каби соҳаларда ННТлар билан ҳамкорликнинг самарали механизмлари тавсифланган. Муаллиф томонидан мавжуд муаммоларга аниқ таклиф ва тавсиялар берилган, хусусан, ҳамкорликни ҳуқуқий асослар билан мустаҳкамлаш, ахборот алмашинувини рақамлаштириш, ўқув ва молиявий қўллаб-қувватлаш чоралари ишлаб чиқилган. Мақола ҳуқуқбузарликлар профилактикасини кучайтиришда ННТлар билан ҳамкорликни самарали ташкил этиш бўйича амалий йўл-йўриқ сифатида хизмат қилиши мумкин.