SHAMOL ELEKTR STANSIYALARIDA ROTOR AERODINAMIKASINI OPTIMALLASHTIRISH VA ENERGIYA ISHLAB CHIQARISH KO‘RSATKICHLARI - Tolipova Surayyo Baxodirovna,; Sayibov Ozodbek Saydullojon o'g'li,; Ileshev Elyorbek Alisher o'g'li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada shamol turbinalari rotorlarining aerodinamik xususiyatlarini takomillashtirish orqali energiya ishlab chiqarish samaradorligini oshirishning zamonaviy usullari va texnologik yondashuvlari tahlil qilinadi. Shamol turbinalarining rotor profillari, qanotlari geometriyasi va sirti silliqligi samaradorlik koeffitsienti, shovqin darajasi va mexanik yuklamalarga bevosita ta'sir ko'rsatuvchi asosiy omillar sifatida o'rganiladi. Maqolada qanot aerodinamikasini kompyuter modellashtirish (CFD), sun'iy intellekt asosidagi optimallashtirish algoritmlari va yangi materiallarning qo'llanilishi kabi so'nggi ilmiy-texnik yutuqlar tahlil qilinadi.