QUYOSH ENERGIYASIDAN FOYDALANISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH UCHUN YANGI INVERTOR TEXNOLOGIYALAR - Tolipova Surayyo Baxodirovna,; Abduraimov Suxrob Azizjon o'g'li,; Dexqonov Behruz Voxid o'g'li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada fotovoltaik (FV) quvvat tizimlarining umumiy samaradorligini oshirishga qaratilgan zamonaviy inverter texnologiyalarining rivojlanishi va imkoniyatlari tahsil qilinadi. An'anaviy inverter tizimlarida kuzatiladigan energiya yo'qotishlari va ularning tizim ishlashiga ta'siri tahlil qilinadi. Markaziy, string va mikroinverterlar kabi turlarning solishtirma tahlili asosida har bir texnologiyaning afzalliklari va kamchiliklari ochib beriladi. Maqolada, ayniqsa, ko'p kirishli DC-DC konvertorlari, keng tarmoqli yarimo'tkazgichlar (SiC va GaN) asosidagi inverterlar va aqlli maksimal quvvat nuqtasi kuzatish (MPPT) algoritmlari kabi so'nggi yutuqlarga alohida e'tibor qaratiladi. Ushbu yangi texnologiyalar elektr energiyasini ishlab chiqarishning o'rtacha yillik samaradorligini sezilarli darajada oshirishi, tarmoqqa integratsiyani yaxshilashi va fotovoltaik tizimlarning iqtisodiy jozibadorligini oshirishi ko'rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari, ushbu texnologiyalarni joriy etish energiya konversiyasining samaradorligini 3-8% ga oshirishi mumkinligini ko'rsatadi, bu esa FV stansiyasining butun hayot davomidagi daromadini sezilarli darajada oshiradi.