АСОИ–СКУВ va “Map-kom” TIZIMLARINING IQTISODIY TAQQOSLANISHI - Tillayev Sherzod Amirbek o’g’li,; Musayev Ma’rufjon Nabiyevich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida favqulodda vaziyatlarda aholiga xabar berish tizimlarini takomillashtirishga doir amaldagi АСОИ va СКУВ tizimining Sardoba suv ombori misolidagi texnik va iqtisodiy samaradorligi baholanib, uning energiya ta’minoti, funksional barqarorligi va ekspluatatsiya xususiyatlaridagi cheklovlar aniqlangan. “Map-kom” qurilmasining avtonom energiya manbaiga asoslangan yangi yechimi bilan taqqoslash natijasida umumiy kapitallashgan xarajatlarning 69,8 % ga kamayishi, bir punkt bo‘yicha xarajatning 72,4 % ga qisqarishi va xarajat–foyda koeffitsientining 3,3 baravarga tengligi aniqlanadi. Shuningdek, avtonom quyosh panellari, rezerv aloqa kanali va past ekspluatatsiya talablariga ega “Map-kom” tizimi nafaqat gidrotexnika inshootlarida balki keng tarmoqli xavfsizlikni oshirish hamda aholiga o‘z vaqtida xabar berish samaradorligini kuchaytirish uchun iqtisodiy va texnik jihatdan maqsadga muvofiq yechim ekanligi ilmiy asosda asoslab berilgan.