KONSTITUTSIYANING JAMIYAT HAYOTIDAGI O‘RNI VA AHAMIYATI - Umarov Ismoiljon Olimjonovich,; Jumaboyev Doniyorjon Gʻiyosiddin oʻgʻli, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Konstitutsiyaning davlat va jamiyat hayotidagi fundamental o‘rni, uning huquqiy tizimning yadro elementi sifatidagi funksional vazifalari hamda demokratik boshqaruv mexanizmlarini shakllantirishdagi ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda konstitutsiyaviylik tamoyillari, hokimiyatlar bo‘linishi prinsipi, fuqarolarning asosiy huquq va erkinliklarini kafolatlovchi me’yoriy-huquqiy mexanizmlar hamda konstitutsiyaviy tartibotning barqaror jamiyat rivojiga ko‘rsatadigan institutsional ta’siri yoritiladi. Shuningdek, Konstitutsiyaning ijtimoiy-siyosiy barqarorlikni ta’minlash, fuqarolik jamiyatini mustahkamlash, davlat boshqaruvining ochiqligi va shaffofligini rivojlantirishdagi o‘rni ilmiy dalillar asosida asoslanadi. Maqola zamonaviy konstitutsiyaviy islohotlarning mohiyati, ularning ijtimoiy hayotga integratsiyalashuvi hamda huquqiy davlat barpo etish jarayoniga ko‘rsatgan ta’sirini tahlil qiladi.