O‘QUVCHILARNING HARBIY MASHG‘ULOTLARDA JISMONIY CHIDAMLILIGINI SHAKLLANTIRISH METODIKASI - Umarov Ismoiljon Olimjonovich,; Umarov Ismoiljon Olimjonovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Mazkur maqolada o‘quvchilarning harbiy mashg‘ulotlarda jismoniy chidamliligini shakllantirishning nazariy va amaliy jihatlari, pedagogik va psixofiziologik asoslari ilmiy yondashuvlar bilan tahlil qilinadi. Tadqiqotda jismoniy chidamlilik kontseptsiyasi, uning yoshlarning funksional imkoniyatlari, mushak va kardiorespirator tizimining rivojlanishiga ta’siri, shuningdek, harbiy mashg‘ulotlar jarayonida samarali shakllantirish mexanizmlari ilmiy asoslangan holda yoritiladi.Maqolada mashg‘ulotlarning modul asosida tuzilishi, intensivlikni bosqichma-bosqich oshirish, taktik va jismoniy vazifalarni integratsiyalash, shuningdek, monitoring va formatif baholash usullari orqali o‘quvchilarning chidamlilik darajasini baholash metodikasi ko‘rib chiqiladi. Pedagogik jarayonning individual yondashuvga asoslanganligi, psixofiziologik holatni hisobga olgan mashg‘ulotlar va motivatsion mexanizmlarning qo‘llanilishi jismoniy chidamlilikni samarali shakllantirishni ta’minlaydi.