PANDAS KUTUBXONASI VA UNING QO’LLANILISHI - Tojimamatov Isroil Nurmamatovich,; Nabiyeva Muxlisa Shavkatjon qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Python dasturlash tilida ma’lumotlar bilan ishlash jarayonlarini samarali tashkil etishga xizmat qiluvchi Pandas kutubxonasi ning nazariy asoslari, funksional imkoniyatlari hamda amaliy qo‘llanilish yo‘nalishlari yoritilgan. Tadqiqot doirasida kutubxonaning asosiy ma’lumot tuzilmalari – Series va DataFrame obyektlari, turli formatdagi ma’lumotlarni yuklash va qayta ishlash usullari, shuningdek, ma’lumotlarni tozalash, transformatsiya qilish hamda tahlil qilish jarayonlarida Pandasdan foydalanishning afzalliklari tahlil qilingan. Maqolada Pandasning ilmiy izlanishlar, moliyaviy tahlil, biznes-analitika, mashinaviy o‘rganish hamda ta’lim sohalaridagi amaliy ahamiyatiga alohida e’tibor qaratilgan. Olib borilgan tahlillar ushbu kutubxona zamonaviy ma’lumotlarni qayta ishlash texnologiyalari orasida muhim o‘rin egallashini hamda uni o‘zlashtirish mutaxassislarning tahliliy salohiyatini oshirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi.