SUN'IY NEYRONNING MATEMATIK MODELI VA UNING ELEMENTLARI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich,; Iqboljonova Madinabonu Xayrullo qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola zamonaviy neyron tarmoqlari va sun'iy intellekt tizimlarining asosiy qurilish bloklari bo'lgan sun'iy neyronlarning matematik modellarini keng qamrovli tadqiq etadi. Ishda sun'iy neyronlarni yaratishga ilhom bergan biologik asoslar, shuningdek ularning ishlashining matematik tamoyillari batafsil ko'rib chiqiladi. Neyronning turli komponentlarini, jumladan kirish signallari, sinaptik og'irliklar, faollashtirish funksiyalari, chegara qiymatlari va chiqish signallarini tahlil qilish alohida e'tiborga olingan. Tadqiqot sun'iy neyron modellarining eng oddiy pertseptrondan tortib zamonaviy murakkab arxitekturalargacha bo'lgan evolyutsiyasini qamrab oladi. Turli xil faollashtirish funksiyalari, ularning matematik xususiyatlari va qo'llanish sohalari batafsil tahlil qilinadi. Neyronlarni o'rgatish usullari, jumladan xatolarni orqaga tarqatish va gradient tushish algoritmlari ko'rib chiqiladi. Maqolada shuningdek sun'iy neyronlar ishlashining hisoblash jihatlari, optimallashtirish va miqyoslash muammolari tadqiq etiladi.