ZAMONAVIY DASTURLASH TILLARINING O‘QUV JARAYONIDAGI O‘RNI VA ULARNI O‘QITISH METODIKASI - Xaydarova Marxamat Yunusovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy dasturlash tillarining ta’lim jarayonidagi o‘rni, ularni o‘qitishning metodik asoslari, raqamli kompetensiyalarni shakllantirishga qo‘shayotgan hissasi va o‘quvchilarda algoritmik tafakkurni rivojlantirish mexanizmlari ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida 2018–2024 yillar oralig‘ida O‘zbekiston va xorijiy mamlakatlarda amalga oshirilgan ta’lim islohotlari, STEAM yondashuvi, kompetensiyaviy yondashuv va pedagogik texnologiyalar asosida shakllangan tajribalar o‘rganilgan. Maqolada dasturlash tillarining o‘ziga xos didaktik imkoniyatlari, o‘quv motivatsiyasiga ta’siri, ta’lim samaradorligini oshirishdagi roli, shuningdek, ularni o‘qitishda qo‘llaniladigan metodlar — loyihaviy yondashuv, muammoli vaziyatlar, gamifikatsiya, modulli o‘qitish va AR/VR texnologiyalar bilan integratsiya kabi yo‘nalishlar yoritilgan. Tadqiqot natijalari o‘quv jarayonida Python, Java, C#, JavaScript, Scratch va boshqa tillarning o‘qitilishi o‘quvchilarni mantiqiy fikrlashga, ijodiy yechimlar topishga, real hayot muammolarini modellashtirishga sezilarli darajada tayyorlashini ko‘rsatdi.