ТОВЛАМАЧИЛИК ЖИНОЯТЛАРИГА ҚАРШИ КУРАШИШ БЎЙИЧА ИЛҒОР ХОРИЖИЙ ДАВЛАТЛАР ТАЖРИБАСИ. - Каймходжаев Ойбек Абдукаримович, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
АНОТAЦИЯ:  Мақолада  товламачилик  билан  боғлиқ  жиноятларни (анъанавий  товламачилик,  рекет,  шунингдек,  кибермуҳитдаги  замонавий товламачилик  шакллари:  ransomware,  sextortion)  фош  этиш  ва  уларга  қарши курашишнинг замонавий амалиётлари АҚШ, Европа Иттифоқи мамлакатлари, Ҳиндистон,  МДҲ  давлатлари  мисолида  қиёсий  таҳлил  қилинган. BMT/UNODCнинг  кибертовламачиликка  қарши  тавсиявий  характердаги чақирувлари кўриб чиқилди. Таҳлиллар асосида тезкор-қидирув, профилактик ва идоралараро ҳамкорликни такомиллаштириш бўйича амалий тавсиялар ишлаб чиқилди.  Асосий  эътибор  товламачиликка  қарши  курашишга ихтисослаштирилган  органларни  бирлаштириш,  хусусий  сектор  билан ҳамкорлик қилиш ва халқаро ахборот алмашиш зарурлигига қаратилган.