“XALQARO XUSUSIY HUQUQDA OILAVIY MUNOSABATLARDA QONUNNI CHETLAB O‘TISH INSTITUTINING OQIBATLARI VA XUSUSIYATLARI” - Nomozov Xusan Axmat o‘g‘li,; Xursanova Zarina Anvarovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
ANNOTATSIYA: Xalqaro xususiy huquq doirasida oilaviy munosabatlarning tartibga  solinishi  zamonaviy  huquqiy  ilm-fan  va  amaliyot  oldida  turgan  dolzarb masalalardan biridir. Ushbu maqolada oilaviy munosabatlarda qonunni chetlab o‘tish (fraus  legis)  institutining  nazariy  va  amaliy  jihatlari,  turli  davlat  qonunchiliklarida mavjud yondashuvlar hamda ularning qiyosiy tahlili keltirilgan. Shuningdek, “oqsoq nikohlar”, nikoh va ajralishning tan olinishi, bir jinslilar nikohi va bolalar huquqlarini himoya qilishga oid muammolar xalqaro xususiy huquqning asosiy tamoyillari – fraus omnia corrumpit, lex loci celebrationis, favor matrimonii, favor minoris, ordre public international asosida tahlil etilgan. Maqolada xalqaro shartnomalar, jumladan Gaaga konvensiyalari  va  boshqa  xalqaro  huquqiy  mexanizmlarning  milliy  qonunchilikka tatbiq etilishi zarurligi asoslab beriladi. Tadqiqot yakunida qonunni chetlab o‘tishga qarshi kurashish, nikoh institutini unifikatsiya qilish va bolalar manfaatlarini ustuvor qo‘yishga qaratilgan amaliy tavsiyalar ilgari suriladi.