V2I TEXNOLOGIYALARINING TRANSPORT TIZIMIDA QO‘LLANILISHINI MODELLASHTIRISH USULLARI - Nazirov Nodirbek Jamoliddin o‘g‘li; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  V2I  (Vehicle-to-Infrastructure) texnologiyalarining zamonaviy transport tizimlarida qo‘llanilish samaradorligi hamda ularni modellashtirish usullari ilmiy asosda tahlil qilingan. Tadqiqotda PTV Vissim dasturidan foydalanilgan holda real sharoitga yaqin ssenariylar asosida simulyatsion model yaratildi. V2I tizimining transport oqimi, signal boshqaruvi, tirbandlik indeksi va  o‘rtacha  tezlik  kabi  ko‘rsatkichlarga  ta’siri  baholandi.  Natijalar  V2I texnologiyalarining  qo‘llanishi  transport  oqimining  barqarorligini  oshirishi, tirbandlikni  kamaytirishi  va  xavfsizlik  ko‘rsatkichlarini  yaxshilashini  ko‘rsatdi. Tadqiqot  natijalari  shahar  transport  tizimlarini  raqamlashtirish  jarayonida  V2I texnologiyalarining amaliy ahamiyatini tasdiqlaydi.