АЛПОМИШ КИМ ВА УНИНГ ТАРИХИЙ-МИФОЛОГИК АҲАМИЯТИ - Нурмухамедова Моҳира Ураловна, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Аннотация: Ўзбек халқ оғзаки ижодида алоҳида ўрин тутадиган қаҳрамонлик достонларидан бири – бу Алпомиш достонидир. У Марказий Осиё халқларининг муштарак маданий мероси ҳисобланади ва асрлар давомида халқнинг миллий ғурури, эркинлик учун кураш, ватанпарварлик каби туйғуларини ифода этиб келган. Алпомиш – на фақат афсонавий қаҳрамон, балки халқнинг орзу-умидларини, интилишларини ифода этувчи рамзий тимсол ҳамдир. Унинг шахсий жасорат ва ватанпарварлик билан бойитилган образи ўзбек халқининг тарихий тажрибасини, ижтимоий зулмга қарши қаҳрамонлик руҳини, эркинликка интилишини акс эттиради. Алпомиш ўз севгани Барчин учун, ўз халқининг шаъни учун жон куйдиради – бу орқали у оилавий садоқат ва миллий фидойиликни бирлаштирувчи тимсолга айланади.Шу жиҳатдан, Алпомиш образи ёш авлод учун фақат бир достон қаҳрамони эмас, балки миллий идеал – жасур, адолатпарвар, сабрли ва садоқатли инсоннинг тимсолидир. Унинг достони халқ маънавиятининг асосий устунларидан бири бўлиб, ҳар бир авлодни ўз Ватанига, она юртига муҳаббат ва садоқат руҳида тарбиялашда муҳим тарбиявий манба сифатида хизмат қилади. Бу эса “Алпомиш”ни абадий маънавий мерос сифатида қадрлашга сабаб бўлади.