NANOTEXNOLOGIYA VA NANOMATERIALARNI ZAMONAVIY TIBBIYOTDA QO’LLANILISHI - Kurbonova Mohira Abduvahobovna; Mirkamolova Aziza Ilxomjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu keng qamrovli ilmiy maqolada zamonaviy nanotexnologiyaning fundamental nazariy poydevori, nanostrukturali ob’ektlarning o‘ziga xos kvant-mexanik xususiyatlari va ularning zamonaviy tibbiyot (nanotibbiyot) sohasidagi inqilobiy tatbiqi tadqiq etiladi. Maqolada nano-zarrachalarning biologik membranalar bilan o‘zaro ta’sir mexanizmlari, dori vositalarini molekulyar darajada manzilli yetkazib berishning (Targeted Delivery) kinetik va termodinamik tahlili, shuningdek, nanodiagnostika va teranostika qurilmalarining ishlash prinsiplari batafsil yoritilgan. Maqolaning xulosa qismida sohaning kelajakdagi ijtimoiy-axloqiy, iqtisodiy va ekologik oqibatlari keng ko‘lamli ilmiy-falsafiy tahlil orqali bayon etilgan.