IJTIMOIY KASALLIKLARNING AHOLI ORASIDA TARQALISHINI OLDINI OLISH: KOMPLEKS PROFILAKTIK YOVDASHUVI - Nabijonova Gulzora Farxodjon qizi,; Raxmonberdiyeva Odina G‘afurjon qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: İjtimoiy kasalliklar (yuqumli kasalliklar, jinsiy yo‘l bilan yuqadigan infeksiyalar, OIV, virusli gepatitlar, sil, shuningdek, aholining xulq-atvori va ijtimoiy determinantlar bilan bog‘liq sog‘liq muammolari) jamiyat taraqqiyoti, mehnat unumdorligi va demografik barqarorlikka bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada aholida ijtimoiy kasalliklarning tarqalishini kamaytirish va oldini olish bo‘yicha dalillarga asoslangan profilaktika strategiyalari tahlil qilinadi: immunizatsiya, skrining va erta aniqlash, sog‘lom turmush tarzini targ‘ib qilish, OIV/STI uchun kombinatsiyalangan profilaktika, stigma va diskriminatsiyani kamaytirish, hamda sog‘liqni saqlash tizimining tayyorgarligi va tarmoqlararo hamkorlik. O‘zbekiston sharoitida sog‘liq xavfsizligi bo‘yicha milliy rejalar va tizimli yondashuvlarning ahamiyati muhokama qilinadi (WHOning O‘zbekiston bo‘yicha Health Security action plan hujjatlari va yondashuvlari). (WHO, 2025; CDC, 2024; UNAIDS, 2024)