JADID DRAMALARINING GRAMMATIK – STILISTIK XUSUSIYATLARI - Karimova Gulbahor Narimonovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya.Ushbu  maqolada  o‘zbek  jadid  dramalarining  grammatik va stilistik xususiyatlari ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil etilgan. Jadid adabiyotining shakllanish  davrida  yaratilgan  dramatik  asarlar o‘z davrining ijtimoiy-siyosiy hayoti, ma’naviy  yangilanish  jarayonlarini  aks  ettirish  bilan bir qatorda, o‘zbek adabiy  tilining  rivojida  muhim o‘rin tutgan. Tadqiqotda  Mahmudxo‘ja Behbudiy, Abdulla Qodiriy, Hamza  Hakimzoda  Niyoziy kabi jadid dramaturglarining asarlari tili tahlil qilinib, ularning  grammatik qurilishidagi o‘ziga xosliklar, stilistik  vositalardan  foydalanish  darajasi, badiiy nutqning ekspressiv imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, jadid dramalarining tili orqali xalq og‘zaki ijodi unsurlarining  badiiy matnga  singdirilishi va milliy uyg‘onish g‘oyalarining ifodalanish  uslubi  tahliliy  asosda  ko‘rsatib  berilgan. Maqola natijalari o‘zbek  dramatik  matnlarining  grammatik  tizimi va stilistik  boyligini o‘rganishda  muhim  ilmiy manba  bo‘lib  xizmat qiladi.