YOSH BEMORLARDA STOMATOLOGIK KASALLIKLARNI ERTA ANIQLASH VA PROFILAKTIKA CHORALARI - Mo’minova O’.Sh. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada yosh bemorlar orasida keng tarqalgan stomatologik kasalliklar – gingivit va periodontitning dastlabki bosqichlari hamda ularning erta tashxislash va profilaktika choralarining samaradorligi o‘rganildi. Tadqiqot Toshkent stomatologiya institutining klinik bazasida 65 nafar bemor (18–30 yosh) ishtirokida olib borildi. Klinik tekshiruvda gingival indeks (GI), qonash indeksi (BI), plak indeksi (PI) hamda rentgenologik kuzatuv natijalari baholandi. Davolashdan so‘ng 1 oy ichida GI va BI ko‘rsatkichlari 60–70% ga kamaydi, suyak rezorbsiyasi esa 3 oy davomida sezilarli darajada sekinlashdi. Shuningdek, bemorlarga berilgan gigiyena bo‘yicha tavsiyalar natijani mustahkamlashda muhim rol o‘ynadi. Olingan ma’lumotlar shuni ko‘rsatadiki, stomatologik kasalliklarni erta tashxislash va muntazam profilaktika tadbirlari yosh bemorlarda periodontal to‘qimalarni saqlash hamda kasallikning og‘ir bosqichga o‘tishining oldini olishda muhim ahamiyatga ega.