ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН ШАРОИТИДА СОЯ ЭКИНЛАРИНИНГ АСОСИЙ ЗАРАРКУНАНДАЛАРИ ВА УЛАРГА ҚАРШИ ИНТЕГРАЦИЯЛАШГАН КУРАШ ЧОРАЛАРИНИНГ САМАРАДОРЛИГИ - Реймова Гулжайна Эркинбаевна,; Шамуратова Нагим Генжемуртовна, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Мақолада Қорақалпоғистон шароитида соя (Glycine max L.) етиштиришда учрайдиган асосий зараркунандалар ва фитопатоген касалликлар таҳлил қилинган ҳамда уларга қарши интеграциялашган кураш чораларининг самарадорлиги ўрганилган. 2024–2025 йиллардаги илмий кузатувлар ва дала тажрибалари шуни кўрсатдики, ҳудуднинг қурғоқ ва иссиқ иқлимида Helicoverpa armigera, Agrotis segetum, Tetranychus urticae, шунингдек Sitona spp. каби зарарли ҳашаротлар сояга катта зиён етказади. Шу билан бирга, Macrophomina phaseolina томонидан чақирилувчи charcoal rot касаллиги кенг тарқалган ва ҳосил сифатини пасайтирувчи асосий омил сифатида қайд этилган. Тадқиқотларда агротехник тадбирлар (навбатлаш, оптимал суғориш ва ўғитлаш), биологик воситалар (энтомофаглар ва микробиологик препаратлар) ҳамда минимал кимёвий ишловларни уйғунлаштирган интеграциялашган зараркунандаларга қарши кураш (IPM) тизими самарали экани аниқланган.