DAVLAT INVESTITSIYALARINING SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Salimov Odil Bekmurodovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada davlat investitsiyalarining iqtisodiy samaradorligini baholash masalasi tanqidiy va empirik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Amaldagi ilmiy va amaliy yondashuvlarda davlat investitsiyalarining samaradorligi ko‘pincha mablag‘larni o‘zlashtirish darajasi yoki loyiha soni bilan cheklanib baholanayotgani, bu esa investitsiyalarning real iqtisodiy va fiskal natijalarini to‘liq aks ettirmasligi asoslab beriladi. Tadqiqotda davlat investitsiyalarining hududiy iqtisodiy o‘sish, bandlik ko‘rsatkichlari hamda byudjet barqarorligiga ta’siri empirik ma’lumotlar asosida baholanadi. Tahlil jarayonida O‘zbekiston hududlari bo‘yicha davlat investitsiyalari hajmi va asosiy makroiqtisodiy ko‘rsatkichlar o‘rtasidagi bog‘liqlik statistik usullar orqali aniqlanadi. Olingan natijalar davlat investitsiyalarining samaradorligi hududlar kesimida bir xil emasligini hamda institutsional va tarmoqlararo omillar ushbu samaradorlikka sezilarli ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatadi. Maqola yakunida davlat investitsiyalarini rejalashtirish va baholash mexanizmlarini takomillashtirishga qaratilgan ilmiy-amaliy xulosalar va tavsiyalar ishlab chiqiladi.