PROMPT ENGINEERING: SUN’IY INTELLEKT MODELLARIDA NATIJANI OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Yarashov Shoxrux Tolmas o’g’li,; Halimov Zohidjon Shavkat o’gli,; Axmadov Jonibek Otabek o’gli, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada sun’iy intellekt tizimlari, xususan, yirik til modellari (LLM) bilan samarali ishlashda muhim ahamiyatga ega bo‘lgan Prompt Engineering tushunchasi yoritiladi. Prompt Engineering — bu foydalanuvchi tomonidan sun’iy intellektga beriladigan so‘rovlarni to‘g‘ri, aniq va maqsadga yo‘naltirilgan shaklda tuzish texnikasi bo‘lib, natijaning sifati va aniqligini sezilarli darajada oshiradi. Maqolada promptlarning turlari, tuzish usullari, amaliy misollar va ta’lim hamda dasturlash sohalarida qo‘llanishi ko‘rib chiqiladi.