“BOLALARDA QON AYLANISH TIZIMI KASALLIKLARI: ETIOLOGIYASI, KLINIK KO’RINISHLARI, DIAGNOSTIKASI VA PROFILAKTIKASI" - Akramov Dilmuhammad Dilmurod o'g’li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bolalarda uchraydigan qon aylanish tizimi kasalliklarining etiologiyasi, patogenezi, klinik ko‘rinishlari, diagnostikasi va davolash tamoyillari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqotda, ayniqsa, tug‘ma yurak nuqsonlari (TYuN), revmatik yurak kasalligi, miokardit, endokardit, perikardit, hamda arterial gipertenziya va yurak yetishmovchiligi kabi patologiyalar alohida o‘rganilgan.Bolalarda ushbu kasalliklarning kelib chiqishida irsiy omillar, onada homiladorlik davrida kechgan infeksiyalar, atrof-muhitning zararli ta’siri, hamda immunologik mexanizmlar muhim o‘rin tutadi.