KAMINVAZIV KARDIOXIRURGIYA: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA ISTIQBOLLAR - Abduxokimov Muhammadziyo, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Kaminvaziv kardioxirurgiya (minimal invaziv yurak jarrohligi) — an’anaviy sternotomiya o‘rniga kichik kesmalar yoki kateter asosida bajariladigan jarrohlik usullarini o‘z ichiga oladi. Bu usullar bemorlarda og‘riq sindromini kamaytiradi, reabilitatsiya muddatini tezlashtiradi va hayot sifatini yaxshilaydi. Dunyo miqyosida kaminvaziv jarrohlik amaliyotlari soni yil sayin ortib bormoqda: masalan, AQSh va Yevropada yurak klapanlari operatsiyalarining qariyb 35–40% minimal invaziv texnikalar yordamida amalga oshirilmoqda. O‘zbekistonda ham ushbu yo‘nalish asta-sekin rivojlanmoqda, bir nechta ixtisoslashgan markazlarda robotlashtirilgan operatsiyalar yo‘lga qo‘yilgan. Ushbu maqolada kaminvaziv kardioxirurgiyaning afzalliklari, qo‘llanish sohasi, texnologik yangiliklari, istiqbollari va mavjud muammolar batafsil yoritiladi.