TARJIMADA SINONIMLARNING EKVIVALENTINI ANIQLASHDA FRANSUZ VA O‘ZBEK TILLARINING LEKSIK-SEMANTIK TIZIMI QIYOSIY TAHLILI - Matmurotova Zamira Tursunovna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada fransuz va o‘zbek tillaridagi sinonim birliklarning tarjimada ekvivalentini aniqlash masalasi leksik-semantik va lingvokulturologik yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Har ikki tildagi sinonimlarning semantik tuzilmasi, konnotativ qatlamlari, uslubiy qiymatlari hamda madaniy kontekst bilan bog‘liq farqlari ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot davomida fransuz tilidagi sinonimlar tizimi o‘zbek tiliga tarjima jarayonida qanday semantik transformatsiyalarga uchrashi aniqlangan. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, tarjimada sinonimlarning ekvivalentini topish jarayonida tarjimon semantik, stilistik va madaniy moslikni birgalikda hisobga olishi lozim.