INSULT KASALLIGI SABABLARI, BELGILARI, TURLARI, DAVOSI VA BEMORLARNI PARVARISH QILISH - Usmonova Davlatxon Sotvoldiyevna, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya:Insult (lotincha: insulto — zarba, hujum qilmoq) — bosh miyada qon aylanishning toʻsatdan buzilib, miya toʻqimasining zararlanishi va funksiyasining izdan chiqishi; miyaga qon quyilishi. Gipertoniya kasalligi, miya tomirlari aterosklerozi, anevrizma, vaskulit va boshqa bir qancha kasalliklar insultga sabab boʻla oladi.