AFAZIYA: SABABLAR, TURLARI VA LOGOPEDIK TUZATISH ISHLARI - Xaliyarova Zilola Muxitdin qizi, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada afaziya tushunchasi, uning kelib chiqish sabablari, asosiy turlari va logopedik tuzatish ishlari yoritiladi. Afaziya — miya faoliyatining shikastlanishi oqibatida nutq faoliyatining buzilishi bo‘lib, bemorning so‘zlash, tushunish, o‘qish va yozish qobiliyatlariga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada afaziyaning turli shakllari (motor, sensor, amnestik, dinamik va boshqalar)ning xususiyatlari hamda ularni aniqlash usullari tahlil qilinadi. Shuningdek, logopedik mashg‘ulotlarning nutqni qayta tiklashdagi roli, individual yondashuv, psixologik qo‘llab-quvvatlash va reabilitatsiya jarayonidagi samarali metodlar haqida ma’lumot beriladi.