SUDLARGA OID 21.08.2025 YILDAGI PF-140-SONLI FARMON - Mirzaabdullayev Umarjon To‘lqinboyevich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya.  Maqolada 2023 yil 16 yanvardagi PF-140 farmoni sudya nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Tahlil Konstitutsiyaviy kafolatlar, sud hokimiyatining uch tarmoqdan mustaqilligi, sudyalarning daxlsizligi hamda aralashuvga yo‘l qo‘ymaslik tamoyillariga tayanadi. Farmonning amaliy mexanizmlari — Oliy sud tarkibida tahlil va huquq ijodkorligi bo‘linmalarini tashkil etish, “Vaziyatlar markazi” va PR-markazni yo‘lga qo‘yish, axborot siyosati konsepsiyasi, ixtisoslashgan prokurorlar korpusi, apellyatsiya-kassatsiya bosqichlaridagi “qaytarish” amaliyotini qisqartirish, raqamlashtirish hamda ish yukini maqbullashtirish — sud ishlarining sifatini va tezkorligini oshirishga qaratilgani ko‘rsatiladi. Sudyalar mustaqilligi va javobgarligi o‘rtasidagi muvozanat, sud hujjatlari ijrosining ta’sirchanligi, jamoatchilik nazorati va ochiqlik mexanizmlari bo‘yicha baholar beriladi.