YAPONIYA VA JANUBIY KOREYANING MINTAQAVIY XAVFSIZLIK VA IQTISODIY O‘SISHDAGI O‘ZARO HAMKORLIGI - Nusratullayev Nizomiddin Bahrom o‘g‘li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Yaponiya va Janubiy Koreya Osiyo-Tinch okeani mintaqasidagi iqtisodiy jihatdan eng rivojlangan davlatlardan biri hisoblanadi. Ularning iqtisodiy o‘sish hamda mintaqaviy barqarorlikdagi o‘zaro sherikligi oxirgi yillarda yangi bosqichga qadam qo‘ymoqda. Bir tomondan Yaponiya va Janubiy Koreyaning mintaqaviy strategik hamkorlikni rivojlantirishi, asosan Shimoliy Koreyaning harbiy tajovuzlariga qarshi birgalikda dengiz xavfsizligini taminlash, razvedka almashish hamda harbiy-texnik hamkorlikni kuchaytirish orqali mintaqada xavfsizlikni taminlashda juda muhim hisoblanadi. Boshqa tomondan, iqtisodiy hamkorlik, ikki mamlakat uchun o‘zaro foydali va innovatsion rivojlanish uchun muhim imkoniyatlar yaratib, ikki davlatning yuqori texnologiyali sanoatni rivojlantirishda katta ahamiyatga ega. Bundan tashqari, ularning savdo shartnomalari, ilmiy-texnik almashinuvlar va qo‘shma loyihalari hamda yaqin yillarda boshlangan  yashil energiya sohasidagi kelishuvlari iqtisodiy integratsiyani rivojlantirib ular o‘rtasidagi aloqalarni mustahkamlaydi.