IOT ASOSIDA MASOFADAN BOSHQARILADIGAN AQLLI ROBOT TIZIMINI ISHLAB CHIQISH VA SINOVDAN O‘TKAZISH - Jamoliddinov Davronjon Farxodjon oʻgʻli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada “Narsalar interneti” (Internet of Things – IoT) texnologiyasi asosida masofadan boshqariladigan aqlli robototexnik tizimni ishlab chiqish nazariy va texnologik jihatdan tahlil qilinadi. IoT va robototexnika integratsiyasi natijasida real vaqt rejimida ishlovchi, inson aralashuvisiz boshqaruvni amalga oshiruvchi tizim arxitekturasi taklif etiladi. Tizimda sensorlar, mikrokontroller (Arduino, Raspberry Pi), aloqa moduli (ESP8266/ESP32) va bulutli server (ThingSpeak, Firebase) o‘zaro bog‘langan holda ishlaydi. MQTT protokoli asosida ma’lumot almashinuvi amalga oshiriladi. Nazariy tahlil natijalariga ko‘ra, ishlab chiqilgan IoT asosidagi aqlli robot tizimi real vaqt rejimida barqaror aloqa, yuqori aniqlikdagi boshqaruv va kam kechikishli ishlash imkonini beradi. Tizimning ishonchlilik koeffitsienti 99,1% ni tashkil etib, sanoat, ta’lim va monitoring sohalarida samarali qo‘llanilishi mumkinligi isbotlangan.