TOVLAMACHILIK JINOYATINI KVALIFIKATSIYA QILISHDA OBYEKTIV TOMONNING AHAMIYATI - Shadmanov Sharafuddin Raimovich (PEDAGOGS, 2025)
Ushbu maqolada tovlamachilik jinoyatini kvalifikatsiya qilish jarayonida obyektiv tomonga xos belgilar va ularning huquqiy baholanishdagi o‘rni yoritilgan. Jinoyat tarkibini aniqlashda obyektiv tomon ya’ni harakat yoki harakatsizlik, sodir etilgan joy, vaqt, usul hamda oqibat kabi omillarning aniqligi muhim hisoblanadi. Maqolada O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksining tegishli moddalariga tayangan holda, tovlamachilik jinoyatining amaliy misollari tahlil qilingan hamda sud amaliyotidagi ayrim holatlar asosida obyektiv tomonning noto‘g‘ri baholanishi natijasida yuzaga kelgan xatoliklar ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Shuningdek, jinoyatni to‘g‘ri kvalifikatsiya qilishda obyektiv tomonni chuqur tahlil etishning ahamiyati, tergov va sud organlari faoliyatida ushbu mezonlarning qo‘llanish mexanizmi amaliy misollar orqali ko‘rsatib o‘tilgan.