INKLYUZIV TA LIMNI TASHKIL ETISHNING PEDOGAGIK PISIXOLOGIK ASPEKTLARI - Eshmamatova Sitora Tuyg'un qizi,; Yoqubova Maxliyo Nurali qizi, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Inklyuziv ta'lim har qanday o‘quvchilarning, jumladan o‘quv qobiliyati, ruhiy holati yoki ijtimoiy holatiga qaramay, umumiy ta'lim muassasalarida teng imkoniyatlarda o‘qishini ta'minlashga qaratilgan ta'lim yondashuvidir. Ushbu yondashuv barcha bolalarning ta'lim olishga bo‘lgan huquqini himoya qiladi va ularning har birining o‘ziga xos imkoniyatlari, ehtiyojlari inobatga olinadi. Inklyuziv ta'lim nafaqat ta'lim sifatini yaxshilash, balki jamiyatning ijtimoiy adolatlilik va barqarorligini ta'minlashda ham muhim ahamiyat kasb etadi. Inklyuziv ta’limni tashkil etishda pedagogik va psixologik omillar muhim o‘rin tutadi; ular ta'lim jarayonining samaradorligi hamda o‘quvchilarning o‘sishi va rivojlanishi uchun zamin yaratadi.