TARIXIY MA’LUMOTLARNI RAQAMLASHTIRISHDA SUN’IY INTELLEKTNING O‘RNI - Abdullayev Baxtiyor Panji o‘g'li; Kenjayeva Mazluma O`ralovna (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tarixiy ma’lumotlarni raqamlashtirish jarayonida sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining o‘rni va imkoniyatlari tahlil qilinadi. Raqamli arxivlar, matnni avtomatik tanish (OCR), tabiiy tilni qayta ishlash (Natural Language Processing - NLP) hamda tarixiy manbalarni tiklashda ishlatiladigan neyron tarmoqlarning roli ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi – tarixiy merosni saqlash, qayta ishlash va ommalashtirishda SI texnologiyalarining afzalliklarini ochib berishdir. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, SI yordamida qadimiy qo‘lyozmalarni tahlil qilish, ularni raqamli formatga o‘tkazish va avtomatik tarjima qilish samaradorligi ortmoqda.