SH. XOLMIRZAYEV HIKOYALARIDA TABIAT TASVIRLARI, LIRIK KAYFIYAT VA ICHKI MONOLOGLARNING O'RNI VA AHAMIYATI - Baxoroy Abdunabiyeva Ikromjon qizi; Gavharoy Isroiljon qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Sh. Xolmirzayevning hikoyalarida tabiat tasvirlari, lirik kayfiyat va ichki monologlarning o'rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Yozuvchi o'z asarlarida tabiatni faqat tashqi muhit sifatida emas, balki inson ruhining ko'zgusi, lirik kayfiyatni aks ettiruvchi vosita sifatida tasvirlaydi. Tabiat tasvirlari orqali Xolmirzayev insonning ichki holatini, psixologik tuyg'ularini va ruhiy izlanishlarini ifodalaydi. Maqolada, shuningdek, ichki monologning hikoya uslubi va lirik kayfiyat bilan qanday bog'lanishi va bu usul orqali yozuvchining personajlari bilan o'zaro bog'liqlikni qanday tashkil etishi ko'rib chiqiladi. Asarlarning ma'no qatlamlari va muallifning tabiat orqali insoniyatning ichki olamini tasvirlashdagi san'ati tahlil qilinadi. Ushbu maqola Sh. Xolmirzayevning badiiy uslubi, tabiat tasvirlari va ichki monologlar orqali ruhiy olamni ifodalashdagi o'ziga xos yondashuvini tushunishga yordam beradi.