JADID ADABIYOTI – O‘ZBEK MILLIY UYG‘ONISH DAVRI ADABIYOTI SIFATIDA - Raximova Ro‘shana O‘lmasboy qizi, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tezisda XIX asr oxiri – XX asr boshlarida shakllangan o‘zbek jadid adabiyotining mohiyati, g‘oyaviy yo‘nalishlari va milliy uyg‘onish jarayonidagi o‘rni tahlil qilinadi. Fitrat, Avloniy, Cho‘lpon va Qodiriy singari adiblar ijodida ma’rifat, ozodlik, vatanparvarlik va milliy o‘zlik g‘oyalari yoritilgan. Jadid adabiyoti o‘zbek xalqining ma’naviy uyg‘onishiga asos bo‘lgan muhim madaniy hodisa sifatida o‘rganiladi.