TRAVMATIK MIYA SHIKASTLANISHI: TURLARI, BELGILARI VA DAVOLASH. - Rustamov Eldorbek Elyorbek O’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya Ushbu maqolada ko’pincha tashqi jismoniy kuch natijasida miyaga zarar yetkazadigan bosh jarohati travmatik miya shikastlanishi haqida batafsil ma’lumot berilgan. Bosh suyagi singan taqdirda, bosh suyagi bo’laklari o’zaro miyaga kirib, shikastlanishga olib kelishi mumkin. Shikastlanishning og’irligiga qarab, u vaqtinchalik funktsiyani yo’qotish, doimiy nogironlik, koma yoki hatto o’limga olib kelish, va uning tasniflari, sabablari yoritilgan. Shuningdek, miya shikastlanishida bu kasallikni keltirib chiqaruvchi sabablar, boshqa turlari, davolashni va oldini olishni shu maqola so’ngida ilmiy asosda keltirib o’tilgan.