BOLALARDA O’TKIR REPIRATOR VIRUSLI INFEKSIYALAR: ZAMONAVIY DAVOLASH YONDASHUVLARI. - Shukrullayeva Muslimaxon Asadulloh qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Bolalarda uchraydigan o‘tkir respirator virusli infeksiyalar (ORVI) pediatrik amaliyotda eng ko‘p uchraydigan kasallik bo‘lib, ularning etiologiyasi, klinik kechishi va davolash strategiyalarini to‘g‘ri baholash tibbiy yordam sifatini oshirishda muhim ahamiyatga ega. Zamonaviy davolash yondashuvlari etiopatogenetik asoslangan bo‘lishi, ortiqcha dori vositalarini qo‘llamaslik, viruslarga qarshi kurashuvchi organizmning tabiiy immun javobini qo‘llab-quvvatlash va asoratlarning oldini olishga qaratilgan bo‘lishi bilan ajralib turadi. Ushbu maqolada ORVI etiologiyasi va patogenezi, klinik belgilarining yoshga xos xususiyatlari, antivirallar, simptomatik terapiya (antipiretiklar, burun yuvish, hidratatsiya) hamda antibiotiklarning faqat asosli holatlarda qo‘llanishi xususida ilg‘or ilmiy yondashuvlar yoritiladi. Shuningdek, bolalarda keng tarqalgan xatoliklar, polifarmasiya, immunomodulyatorlarning noo‘rin qo‘llanilishi, zamonaviy klinik tavsiyalar asosida profilaktika choralarining ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot ORVI bilan kasallangan bolalarda davolash samaradorligini oshirish, asoratlarning (otit, bronxiolit, pnevmoniya) oldini olish hamda pediatrik amaliyotda dalillarga asoslangan yondashuvlarni keng joriy etishning ahamiyatini asoslab beradi.