SOG‘IM SIGIRLAR LAKTATSIYA DAVRIDA SIGIRLARNING RATSIONIDA ODDIY XLORELLA (CHLORELLA VULGARIS) O‘SIMLIKIDAN TABIIY DORIVOR BIOLOGIK FAOL MODDA IMMUN TIZIMINING TIKLANISHI VA GEMOPOEZGA TA’SIRI. - Teshajonova Maxliyoxon Marufjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish. Insonlar uzoq vaqtdan beri tabiatda yangi o‘simlik va hayvon turlarini qidirib topib, ularni iqtisodiy maqsadlarda qo‘llashga kirishib kelishgan. Yangi o‘simlik navlari yaratilib, "madaniy o‘simliklar" tushunchasini keltirib chiqargan bo‘lsa-da, butun bir sanoat - texnik mikrobiologiya rivojlanib, bakteriyalar va mikroskopik zamburug‘larning faolligidan foydalanib, qimmatli moddalarni ajratib oldi. Nisbatan yaqin vaqtgacha mikroskopik suv o‘tlarining, ayniqsa bir hujayrali suv o‘tlarining keng dunyosi inson amaliy faoliyati doirasidan tashqarida qoldi. Mikrosuv o‘tlari nihoyat yaqindan o‘rganish mavzusiga aylanganda va ularni kerakli birikmalarning noyob ishlab chiqaruvchilari sifatida ommaviy yetishtirish masalasi paydo bo‘lganda, Chlorella vulgaris eng mos variant bo‘lib chiqdi.