ABDULLA AVLONIYNING HAYOTI VA XALQNING IJTIMOIY - MAʼNAVIY RIVOJIGA QOʻSHGAN XISSASI - Masharifova Feruzabonu Ulugʻbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola XX asr boshlaridagi oʻzbek jadidchilik harakatining yirik namoyandasi, shoir, yozuvchi, dramaturg, jurnalist va pedagog Abdulla Avloniy (1878–1934) hayoti, ijtimoiy-pedagogik faoliyati hamda boy adabiy-maʼrifiy merosini atroflicha oʻrganishga bagʻishlangan. Maqolada Avloniyning milliy uygʻonish, maʼrifatparvarlik gʻoyalarini targʻib etishdagi, xususan, yangi usul maktablari, milliy teatr va matbuotni rivojlantirishdagi beqiyos xizmatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, uning xalqning ijtimoiy va maʼnaviy rivojiga qoʻshgan hissasi, ayniqsa, "Turkiy guliston yoxud axloq" asarining pedagogik va axloqiy ahamiyati aniq maʼlumotlar va statistik tahlillar orqali yoritiladi. Tadqiqot natijalari Avloniyning taʼlim-tarbiyaga oid qarashlari bugungi kunda ham dolzarb ahamiyatga ega ekanligini isbotlaydi va uni millatning maʼrifat chirogʻi sifatida eʼtirof etadi.