KVANT TUNELLASH HODISASI VA UNING AMALIY MISOLLARI (MASALAN YARIMO‘TKAZGICHLARDA) - UMIDA QULMANOVA MUSURMONQULOVNA (TADQIQOTLAR, 2025)
Kvant tunnellash hodisasi – kvant mexanikasining asosiy fenomenlaridan biri bo‘lib, zarracha energiyasi klassik to‘siqni yengib o‘ta olmagan holatda ham boshqa holatga o‘tishi imkonini beradi. Ushbu hodisa yarimo‘tkazgichlar, tunel diodlar, scanning tunneling mikroskoplar va boshqa zamonaviy elektronika qurilmalarida keng qo‘llaniladi. Kvant tunnellash amaliy jihatdan yarimo‘tkazgichlarda elektron oqimi, energiya samaradorligi va mikroskopik tuzilishlarni o‘rganish uchun muhim rol o‘ynaydi. Mazkur maqolada kvant tunnellashning nazariy asoslari, yarimo‘tkazgichlardagi misollari va laboratoriya sharoitida amaliy kuzatish usullari yoritiladi.