TIRIK ORGANIZMLARGA TA’SIR QILUVCHI GEOGRAFIK OMILLAR - Norova Dildora (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tirik organizmlarning rivojlanishi, tarqalishi va ularning hayotiy faoliyatiga bevosita yoki bilvosita ta’sir ko‘rsatuvchi geografik omillar tahlil qilinadi. Atmosfera, gidrosfera, litosfera va biosferaning o‘zaro uzviy bog‘liqligi hamda ularning biologik jarayonlarga ko‘rsatadigan fiziologik, ekologik va evolyutsion ta’siri atroflicha yoritilgan. Bundan tashqari, geologik jarayonlar, relyef xususiyatlari, suv muhitining fizik-kimyoviy ko‘rsatkichlari ham tirik mavjudotlarga ko‘rsatadigan ta’sir nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Maqola yakunida ekologik barqarorlikni ta’minlash, biologik xilma-xillikni muhofaza qilish va tabiiy jarayonlarning izchil rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan taklif va tavsiyalar berilgan.