OSHQOZON VA O‘N IKKI BARMOQLI ICHAK YARA KASALLIGINING KO‘P OMILLI ETIOPATOGENEZI - Obidov I.U (TADQIQOTLAR, 2025)
Rezyume Oshqozon va o‘n ikki barmoqli ichak yara kasalligi ko‘p omilli patologiya bo‘lib, uning etiopatogenezida tashqi va ichki xavf omillariga organizmning umumiy hamda mahalliy reaksiyalari muhim rol o‘ynaydi. Psixoemotsional stress nerv va gumoral regulyatsiya patologiyasining asosiy sababi (umumiy reaksiya) hisoblanadi, mahalliy reaksiya esa oshqozon va/yoki o‘n ikki barmoqli ichak shilliq qavatida agressiya omillari bilan himoya omillari o‘rtasidagi nisbatning buzilishi orqali namoyon bo‘ladi. Ushbu komponentlarning birgalikdagi ta’siri yara nuqsonining shakllanishiga olib keladi.