MЕDIYA VA MA’LUMOTLARNI UZATISHNING YUQORI SAMARALI PROTOKOLLARI VA TEXNOLOGIYALARI: MULTIMEDIA ALOQA TARMOQLARI VA ULARNING OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Vohidov Fayzullo Zokirjon og’li; Jumaboyev Diyorbek Zaynobiddin o’g’li; Xalilov Muxammadmuso Muxammadyunusovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Annotatsiya: Ushbu maqolada multimedia aloqa tarmoqlarida ma’lumotlarni samarali uzatish, kechikishni kamaytirish va sifatni oshirish masalalari tadqiq etiladi. Zamonaviy telekommunikatsiya infratuzilmasida audio, video va boshqa multimedia kontentining uzluksiz va yuqori sifatda yetkazilishi foydalanuvchi tajribasini belgilovchi asosiy omil hisoblanadi. Biroq tarmoq cheklovlari, kanallar bandligi, trafikning o‘zgaruvchanligi va shovqin kabi muammolar multimedia xizmatlarining sifatiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada tarmoq topologiyalari, kommutatsiya va marshrutlash usullari, kodlash va siqish algoritmlari, sifatni nazorat qilish protokollari hamda tarmoq resurslarini dinamik boshqarish mexanizmlari orqali multimedia trafikining samaradorligini oshirish yo‘llari o‘rganiladi. Shuningdek, QoS (Quality of Service) va QoE (Quality of Experience) ko‘rsatkichlarini optimallashtirish orqali foydalanuvchi tajribasi va tarmoq samaradorligi bir vaqtning o‘zida baholanadi. Tadqiqot natijalari tarmoq operatorlari va xizmat provayderlariga multimedia xizmatlarini yuqori sifatda yetkazish, kechikishni kamaytirish va tarmoq resurslaridan optimal foydalanish imkonini beradi.