DSP (DIGITAL SIGNAL PROCESSING) ALGORITMLARI YORDAMIDA AUDIO VA SENSOR SIGNALLARNI OPTIMALLASHTIRISH VA SHOVQINNI KAMAYTIRISH - Vohidov Fayzullo Zokirjon og’li; Tojaliyeva Azizaxon O’ktamjon qizi; Dalibekov Lochinbek Rustambekovch (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada DSP (Digital Signal Processing) algoritmlari yordamida audio va sensor signallarni optimallashtirish va shovqini kamaytirish muammolari tadqiq etiladi. Raqamli signal qayta ishlash texnologiyalari real vaqt ilovalarda, jumladan audio qurilmalar, IoT sensorlar va tibbiy monitoring tizimlarida signallar sifatini oshirish uchun keng qo‘llaniladi. Tadqiqot doirasida FIR va IIR filtrlar, LMS (Least Mean Squares) algoritmi va adaptiv filtrlar yordamida signallarni shovqindan tozalash va ma’lumotning aniqligini oshirish usullari o‘rganiladi. MATLAB va Python muhitida simulyatsiyalar yordamida turli filtr va algoritmlarning samaradorligi solishtiriladi, shovqin kamaytirish darajasi va signal sifati baholanadi. Maqolada shuningdek, real vaqt sensor ma’lumotlari va audio oqimlarda adaptiv algoritmlarning ishlash printsiplari, signallarni optimallashtirishda vaqt va chastota domenida qo‘llaniladigan usullar, hamda optimal parametrlarni tanlash masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari DSP algoritmlarining audio va sensor signallar sifatini yaxshilashda, shovqin va xatoliklarni kamaytirishda samaradorligini ko‘rsatadi va IoT, tibbiyot, telekommunikatsiya hamda audio texnologiyalarda qo‘llanishi mumkin bo‘lgan amaliy tavsiyalar beradi.