TILSHUNOSLIKNING ILMIY ASOSLARI VA UNING DASTLABKI RIVOJLANISH JARAYONI - Kamolova Xulkar; Zaynobiddinova Iroda (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tilshunoslik fanining predmeti, asosiy vazifalari va uning nazariy hamda amaliy yo‘nalishlari ilmiy tahlil qilinadi. Tilning fonetik, morfologik, sintaktik va semantik sathlari yoritilib, qiyosiy-tarixiy, strukturaviy, psixo- , sotsio- va etnolingvistika kabi lingvistik oqimlarning shakllanishi va taraqqiyot bosqichlari ko‘rib chiqiladi. Qadimgi hind va yunon tilshunosligi, arab filologiyasi, yevropa lingvistik maktablari hamda ularning zamonaviy lingvistika rivojiga ta’siri tahlil etiladi. Shuningdek, o‘zbek tilshunosligining tarixiy taraqqiyoti, Mahmud Koshg‘ariy va Zamaxshariy kabi allomalarning ilmiy merosi ilmiy asosda baholanadi.