QADIMGI TIBBIYOT MAKTABLARI - Rahmonova Dilshoda Abdumalik qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada qadimgi tibbiyot maktablarining vujudga kelishi, rivojlanishining bosqichlari va ularni zamonaviy tibbiyotdagi o’rni tahlil qilingan. Misr, Rim, Xitoy, Yunon va yana boshqa tibbiyot maktablarini ilmiy farazlari, tajribalari va ularni amaliyotda qo’llanilganligi haqidagi aniq ma’lumotlar keltirib o’tilgan. Qadimgi tibbiyot maktablari turli joylarda turlicha yo’nalishlarni yuksalganligi bilan muhim ahamiyatga ega bunga yaqqol misol, Misrda anatomiya bilan jarrohlik, Hind tibbiyotida profilaktika, Xitoyda energiya muvozanati, Yunon tibbiyotida ilmiy qarashlar, Rimda gigiena va umum jamoat salomatligi sohalari rivojlangan. Bu maqolada Gippokrat, Galen va yana boshqa ko’plab buyuk tabiblar va ularning ilmiy amaliyotlarini hamada ularning tibbiyotga oid nazariy bilimlari ayrim asarlarini ham tahlil qilinadi. Qadimgi tibbiyot maktablari organizmlarni o’rganishda va kasalliklarni kelib chiqishi asos sabablari, ularni davolash usullarini aniqlashga ilmiy asos bo’lib xizmat qilayotganligi yoritilgan.