YUNON TILSHUNOSLIGI - Meliboyeva Gulzodaxon Isomiddin qizi; Zaynabiddinova I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yunon tilshunosligi tarixining shakllanishi va rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Unda qadimgi yunon faylasuflari va grammatiklarining til haqidagi qarashlari o‘rganiladi. Aleksandriya maktabining grammatik modellar yaratishdagi roli alohida ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, yunon tili fonetikasi va morfologiyasi bo‘yicha yaratilgan ilmiy an’analar yevropa tilshunosligiga katta ta’sir ko‘rsatgani yoritiladi. Zamonaviy yunon tilshunosligi yo‘nalishlari – tarixiy grammatika, etimologiya, tipologiya va sotsiolingvistika sohalari ham tahlil qilinadi. Maqola yunon tili o‘rganilishi orqali umumiy tilshunoslik nazariyalarining shakllanishida yunon ilmiy merosining ahamiyatini namoyon etadi.